Sådan sliber du dit trægulv

hammer der banker i et gulv
Klargøring af trægulvet

1. Gulvet skal vaskes og sprækker i gulvet skal renses, så du ikke sliber skidt og urenheder ned i træet.

2. Spartelmasse, fugemasse, lim og andre urenheder skrabes væk, så det ikke sætter sig på slibepapiret.

3. Det er vigtigt at løse brædder gøres fast, og at alle søm dykkes 2-3 mm under overfladen. Skruer skal også skrues ned, så de ikke flænser slibepapiret.

maskiner der sliber et gulv
Overfladeslibning

4. Herefter løfter du valsen fra gulvet og starter gulvsliberen. Begynd at gå før du sænker valsen.

5. Lige før du når væggen, hæver du valsen ved at trykke håndtaget ned på gulvsliberen. Det er meget vigtigt, ellers graver den sig ned i træet på få sekunder.

6. Kør gulvsliberen frem og tilbage, så du opnår et jævnt resultat. Herefter skal du arbejde med kornstørrelsen (se nedenunder for vejledning).

mand der sliber hjørner af et gulv
Kanter og hjørner

7. Efter du har klargjort gulvet, så skal du i gang med at slibe. Du starter altid med at slibe kanten og hjørner i hele rummet med en kantsliber. Du kan beskytte væg og fodlister med pap eller malertape.

8. For at nå helt ind i hjørnerne skal du bruge en trekantsliber, som kan nå ind, hvor kantsliberen ikke kan nå.

Hvilket slibepapir skal jeg bruge?

Det er vigtigt, at du vælger den rigtige kornstørrelse til din slibeopgave. Hvis du vælger den forkerte kan du risikere, at du skal bruge lang tid, inden du kan se et resultat, eller at du i værste fald ødelægger gulvet.

Hvis dit trægulv er meget slidt, så er det en god idé at bruge et groft slibepapir, så hakker og ujævnheder bliver fjernet. Hvis gulvet ikke er voldsomt medtaget, så kan du muligvis undvære at bruge det groveste slibepapir. Det er altid en god idé at starte på et mindre areal, så du kan vurdere hvilket slibepapir der passer til opgaven.

Spørg personalet i butikken hvis du er i tvivl om kornstørrelsen til dit projekt.

Tips og tricks

Du må ikke springe en kornstørrelse over. De skal tages i rækkefølge fra den størrelse man starter med.

illustration af hvordan man sliber gulv korrekt
Grovslibning af plankegulve
Korn 16 og 24

Korn 16 og 24 er det groveste slibepapir og bruges til første slibning af dit gulv, som man også kalder grovslibning. Det grove slibepapir sliber gulvet plant, men efterlader en ru overflade, som efterfølgende skal slibes fint. Der køres diagonalt fra hjørne til hjørne, det anbefales ikke at anvende korn 16 og 24 til parketgulv.

illustration af hvordan man sliber gulv korrekt
Mellemslibning af plankegulve og parketgulve
Korn 40 og 60

Korn 40 og 60 er til mellemslibning, da de fjerner slibespor efter den første grovslibning. Men det er ikke slebet helt fint endnu, og derfor skal du lave en afsluttende finslibning med et finere slibepapir. Der køres på langs af brædderne og stavene ved slibning af plankegulve og parketgulvet.

illustration af hvordan man sliber gulv korrekt
Finslibning af alle træsorter
Korn 80 og 120

Korn 80 og 120 bruger du til den afsluttende finslibning, som sikrer en glat og flot overfalde, som efterfølgende er klar til efterbehandling med lak, olie eller sæbe.

Korrekt sliberetning af dit trægulv

Det er vigtigt, at du sliber dit trægulv i den rigtige retning ellers kan du ende med at ødelægge dit gulv. Hvis du er i tvivl om det er planke- eller parketgulv, så opsøg den rigtige vejledning inden du sliber. Tag et billede af dit gulv og få hjælp i den nærmeste Silvan, så vi kan finde den rigtige løsning til dit gulv.

Når du skal slibe dine gulve starter man altid med gulvsliberen, og derefter bruges en kantsliber til at komme helt ud langs kanterne. Afslut med en trekantsliber i hjørner og kroge. Laminatgulv kan ikke slibes.

Leje af gulvsliber

Du kan leje vores gulvsliber, rondelsliber og kantsliber online.
 

Tips og tricks

Sliber du et stort areal er det en god idé at dele det op og tage et område af gangen. Hvert område laves færdigt og når der startes på nyt, skal du overlappe med 30 cm.

Slibning af parketgulv

billede af et mørkt parketgulv

Grovslibning

Når du skal slibe parketgulv, så springer du grovslibningen over. Det gøres fordi du risikerer at ødelægge gulvet, da sliberidser efter grovslibning kan være umulige at fjerne med mellemslibning.

Mellemslibning

Start med K40 ved mellemslibning. Der køres med gulvsliberen på langs af stavene. Fortsæt herefter med K60 og opefter, så slibespor fjernes undervejs i slibeprocessen.

Finslibning

Slibningen af gulvet afsluttes med en kornstørrelse på K120 for at opnå et flot resultat. Gulvet er herefter klar til den ønskede efterbehandling med lak, olie eller sæbe.

illustration af et minus symbol
illustration af en pil der peger både op og ned
illustration af en pil der peger både op og ned
Slibning af plankegulv

billede af et lyst plankegulv

Grovslibning

Ved slibning af plankegulve startes der med K16 eller K24 afhængigt af gulvets beskaffenhed. Gulvsliberen skal køres diagonalt fra hjørne til hjørne. Derved rettes gulvet op og lakken slibes væk.

Mellemslibning

Efter grovslibning skifter man til kornstørrelse K40 og K60 for at slette slibespor. Husk! Der må ikke springes en kornstørrelse over. Gulvsliberen køres på langs af brædderne.

Finslibning

Der skiftes til K80 og K100 for at gulvet får den helt rigtige finish. Gulvsliberen skal også her skubbes på langs af brædderne. Herefter er gulvet klar til efterbehandling med lak, olie eller sæbe.

illustration af et pile der peger hver vej i et kryds
illustration af et pile der peger op og ned
illustration af et pile der peger op og ned

Kontakt os

{{ actionLabel }}